Teorisi
Taylor incelemelerinde sanayi de çalışan işçilerin ekonomik olarak çalıştırılmadıklarını gözlemlemiştir. Bunu iki sebebe bağlamıştır ;
1. İş için gerekli olmayan hareketlerin yapılması çalışanların daha çabuk yorulmasına, enerji ve zamanın büyük bölümünün boşa harcanmasına neden olmaktadır.
2. En basit işler en karmaşık ve yapım süresini uzatarak yapıldığından saat başına üretim azalmakta ve çalışma saatinin ilerlemesi ile verim düşmektedir.

Taylor Bilimsel yönetim ilkeleri kitabında Taylorizmin temel esalarını;
1. Bir işletmede yapılan her iş, gelişi güzel ve işi yapanın arzu ettiği şekilde değil, fakat bilimsel bir titizlikle incelenerek geliştirilecek yöntemler kullanılarak yapılmalıdır.
2. İşe uygun eleman seçilmeli, bu seçim işleri de bilimsel olarak yapılmalıdır.
3. Maksimum üretim esas alınmalı ve her işçi tüm yeteneklerini kullanacak şekilde çalışmalıdır.
4. Çalışanlar ürettiklerine göre ödüllendirilmelidir.
5. Yapılan her iş ölçme ve değerlendirmeye konu olmalıdır.
Tamer Koçel, İşletme Yöneticiliği, İstanbul: HasMatbaası, 10. Baskı, 2005, s.197

Teoride insan unsuru dışındaki faktörler üzerinde durulmuştur, rasyonellik ve mekanik süreçler klasik teorinin hareket noktalarıdır, kapalı sistem anlayışı ile organizasyonları ele almıştır.

Hayatı
Frederick Winslow Taylor, (1856-1915) Amerikalı makine mühendisi ve endüstriyel idâre uzmanı. Endüstriyel verimliliği arttırmak için çeşitli çalışmaları olmuştur.

20 Mart 1856'da, Pensilvanya eyaletinin Germantown şehrinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Harvard'da hukuk okumak istemişti, fakat çeşitli sağlık sorunları yüzünden üniversite eğitiminden vazgeçmek zorunda kaldı. 1874 yılında makinist çıraklığına başladı. Bu sıralarda mühendis olabilmek amacıyla akşam eğitimine devam ediyordu.

1878'de işçi olarak girdiği Midvale Şirketi'nde 1894'te başmühendis oldu. Daha sonraları ise yine Midvale Şirketi'nde idâreci oldu. Endüstriyel verimliliğin artması için geliştirdiği çeşitli fikirleri burada uyguladı ve şirket'in gelişmesine katkıda bulundu. Daha sonra, Bethlehem Steel isimli firmada ilk kez idâri birimleri yeniden örgütlemeye girişmiş fakat diğer müdürlerle arasında çıkan ihtilaflar sonucu 1901 yılında buradan ayrılmak zorunda kalmıştır. Kısa süre sonra yazdığı "Shop Management" isimli kitabıyla ünlendi. O dönemin fabrika yönetimini ve endüstriyel idâri mekanizmalarını fazlasıyla amatör ve primitif buluyordu. İdâri mekanizmalar için çeşitli disiplinlerin gerekliliğini, işçilerin işbirliği içinde olmasının önemini ısrarla savunuyordu. Metod Etüdü ve Zaman Etüdü gibi çalışmaları ile tarihe geçmiştir. Çoğu uzman tarafından Endüstri Mühendisliğinin babası olarak kabul edilmektedir. 1911 yılında yayınlanan "The Principles of Scientific Management" isimli makalesi ile ününe ün katmıştır. Bu son eserinde belirttiği birçok önemli nokta ile beraber fikirlerinin tamamına "Taylorizm" denilmektedir. 21 Mart 1915'te Philedephia'da öldü.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Frederick_Winslow_Taylor
Teorisi
Taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımı, işçi düzeyinde, üretim sorunlarına eğilen, teknik ve ekonomik verimliliği artırmayı amaçlamıştır. Taylor bu sistemin yönetimin üst kademelerinde de uygulanabileceğini belirtmekle yetinmiş, bu konuda detaylı bir çalışma yapmamıştır.

Bu çalışma ilk olarak Henri Fayol tarafından yapılmıştır. Fayol 1916 yılında yazdığı kitabında yönetimi bir süreç olarak görmüş ve bu süreci fonksiyonlara ayırarak incelemiştir. Bu fonksiyonlar bugün halen geçerliliğini korumaktadır.



Fayol’a göre bir işletmede başlıca altı çeşit faaliyet bulunmaktadır:

Teknik Faaliyetler (üretim faaliyetleri)
Ticari Faaliyetler (alım, satım ve değişim)
Finansal Faaliyetler (para bulma ve değerlendirme)
Güvenlik Faaliyetleri (çalışanların ve ekipmanların güvenliği)
Muhasebe Faaliyetleri (mali kayıtların ve istatistiklerin tutulması)
Yönetim Faaliyetleri
Fayol bu fonksiyonlardan yönetim fonksiyonunu incelemiş ve yönetimin temel olarak beş süreçten oluştuğunu belirtmiştir. Bugün de geçerli olan bu süreçler, planlama (ileriyi görme - “prevoyance”), örgütleme, emir-komuta, koordinasyon ve kontroldür.
Fayol’un Yönetim Fonksiyonlarına İlişkin Açıklamaları


Hayatı
1841 yılında Paris’te doğmuştur. 19 yaşında Saint Etienne Maden Yüksek okulunu bitirmiş ve “Commentary Fourchambault” kömür işletmesine girmiştir. Bütün meslek yaşamını burada geçirmiş, 1888 yılında Genel Müdür olmuş ve 1918 yılına kadar bu görevi başarıyla yürütmüştür. 1888 yılında iflas etmek üzere olan firma, Fayol’un yönetiminde büyük atılımlar yapmıştır. Madencilik ve yönetim konusunda birçok seminer vermiş, makale yayınlamıştır. 1916 yılında yayınladığı “Administration Industrielle et Générale” adlı eseri ile fikirlerini bütün dünyaya duyurmuştur. Bu eser 1939 yılında Asım Çalıkoğlu tarafından “Sınai ve Umumi İşlerde İdare” adı altında dilimize tercüme edilmiştir. 1925 yılında ölene kadar (Centre de l’Admisitration Scientific) Bilimsel Yönetim Araştırmaları Merkezi’nde yönetim ile ilgili çalışmalarına devam etmiştir.